Deze website maakt gebruik van cookies

Deze cookies verzamelen geanonimiseerd gegevens om het bezoek aan de website te meten en te analyseren. Met deze informatie kunnen wij de website verbeteren.

Stappenplan

Kijk hoe het voortgezet onderwijs is veranderd
  • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over hoe het voortgezet onderwijs er momenteel uitziet. Wat is er veranderd in schooltypen, vakken en lesmethoden? Bezoek scholen, praat met leraren, leerlingen, andere herintreders. Bied jezelf aan als gastdocent en ervaar hoe het is om weer voor de klas te staan. En beantwoord dan – eerlijk – de vraag of het beroep nog bij je past.

  • Een leraar werkt nu veel minder klassikaal dan vroeger. Zowel tijdens als buiten lesuren heb je een coachende en begeleidende rol. Je denkt mee over nieuwe lesprogramma’s, verricht coördinerende taken en organiseert soms buitenschoolse activiteiten. Trekt ook die kant van het beroep je aan?
Ga na of je het aankunt

De eerste paar jaar na herintreding kunnen zwaar zijn. Vaak sta je meteen voor de klas. Natuurlijk neem je je ervaring uit het verleden mee. Maar het kost ook veel tijd om nieuwe kennis op te doen en een opfriscursus of opleidingstraject te volgen. Kun je daarvoor de tijd en energie vrijmaken?

Solliciteer

Wil je graag weer aan de slag in het voortgezet onderwijs? Ga solliciteren! Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden:

  • Solliciteer direct bij een school die je aanspreekt.
  • Zoek naar vacatures via vacaturesites.
  • Meld je aan bij een bemiddelingsorganisatie voor herintreders.
Maak duidelijke afspraken over je opleidingstraject

Je hebt gesolliciteerd, en de school en jij zijn allebei enthousiast. Samen met de school stel je zo nodig een opleidingstraject samen om je kennis en vaardigheden weer op peil te brengen. Het is belangrijk dat je hierover goede afspraken maakt. Denk aan:

  • Uren die je besteedt aan lesgeven en aan je eigen opleiding - worden je opleidingsuren doorbetaald of volg je de studie in je eigen tijd?
  • Begeleiding die je vanuit school krijgt – vooral in het begin is het belangrijk dat je niet aan je lot wordt overgelaten.
  • Betaling van je opleiding – wie betaalt wat? Bekijk de mogelijkheden voor subsidie en belastingaftrek van de opleidingskosten op de website van DUO.