Stappenplan

Kijk of het voortgezet onderwijs echt iets voor je is

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de invulling van het vak en het beroep van leraar op dit moment in het voortgezet onderwijs. Bezoek scholen, praat met leraren, leerlingen, andere overstappers… Vraag om 'n les bij te mogen wonen. Bied jezelf aan als gastdocent en ervaar hoe het is om voor de klas te staan. En beantwoord dan – eerlijk – de vraag of het vak bij je past. 

Bedenk dat lesgeven pittig kan zijn. Het onderwijs is een minimaatschappij met eigen normen en waarden en leerlingen zijn niet altijd lieverdjes. Maar: krijgt er veel voor terug. Waardering, afwisseling, het gevoel dat jouw werk iets betekent voor anderen. En je leert zelf ook veel. Over wat er leeft in de wereld van jongeren, over je eigen capaciteiten en je grenzen. Men zegt niet voor niets “Je groeit in het onderwijs.” 

Bedenk ook dat je als leraar in het voortgezet onderwijs veel meer doet dan alleen voor het bord staan. Zowel tijdens als buiten de lesuren heb je een coachende en begeleidende rol. Met een team van collega’s ben je verantwoordelijk voor een groep leerlingen. Je denkt mee over nieuwe lesprogramma’s en maakt gebruik van moderne leermiddelen, zoals de elektronische leeromgeving. Ook verricht je coördinerende taken en gaat je aandacht uit naar het organiseren van buitenschoolse activiteiten. Leraar is een veelzijdig beroep, waarin je veel van jezelf kwijt kunt

Ga na of je het aankunt

Stel: je vindt een baan in het voortgezet onderwijs. In veel gevallen sta je dan meteen voor de klas. Vooral in het begin is dat zwaar. Bereid je daarop voor. Heb je je lesbevoegdheid al lang geleden gehaald? Dan moet je náást het lesgeven waarschijnlijk ook een opfriscursus of leertraject volgen in je vakgebied. Kun je daarvoor de tijd en energie vrijmaken?

Solliciteer

Wil je graag aan de slag in het voortgezet onderwijs? Ga solliciteren! Dat kan direct bij een school, via vacaturesites, door je aan te melden bij een bemiddelingsorganisatie… Onder het kopje ‘Arbeidsmarkt’ elders op deze website vind je meer informatie. Het kan zijn dat een geschiktheidsonderzoek deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. Dat verschilt van school tot school.

Maak duidelijke afspraken over je opleidingstraject

Je hebt gesolliciteerd en de school en jij zijn allebei enthousiast. Op basis van het geschiktheidsonderzoek of het sollicitatiegesprek stel je eventueel een traject samen over kennis en vaardigheden die je moet ophalen. Dat doe je samen met de school en soms samen met de lerarenopleiding. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt. Zodat jullie allemaal weten waar je aan toe bent. Waarover je afspraken kunt maken?

  • Over de uren die je besteedt aan lesgeven en aan je eigen opleiding - worden je opleidingsuren doorbetaald of volg je de studie in je eigen tijd?
  • Over de begeleiding die je vanuit school krijgt – vooral in het begin is het belangrijk dat je niet ‘aan je lot wordt overgelaten’.
  • Over je contract. In de meeste gevallen krijg je een tijdelijk contract.
  • Over wie wat aan opleiding betaalt – voor subsidiemogelijkheden, bekijk de website van  DUO (www.duo.nl) , en de mogelijkheid om opleidingskosten af te trekken van de belasting.