Deze website maakt gebruik van cookies

Deze cookies verzamelen geanonimiseerd gegevens om het bezoek aan de website te meten en te analyseren. Met deze informatie kunnen wij de website verbeteren.

Vanuit een andere baan

Leraar worden vanuit een andere baan

Wil je vanuit een andere baan overstappen naar het onderwijs en heb je geen lesbevoegdheid? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn om toch snel in het onderwijs aan de slag te gaan.

Je hebt een hbo- of wo-diploma

Heb je al een vakgericht bachelor- of masterdiploma, dan kun je een verkorte opleiding volgen om een lesbevoegdheid te halen.

In één jaar bevoegd met een kopopleiding

Met een bachelor-diploma kan je de hbo-kopopleiding volgen. Daarmee haal je in één jaar een tweedegraads lesbevoegdheid.

Je komt in aanmerking voor de kopopleiding als je een bacheloropleiding hebt gevolgd die direct aansluit bij een schoolvak. Van dat schoolvak moet je voldoende inhoudelijke kennis hebben.

Tabel van mogelijke instroom kopopleiding hbo (pdf, 533 kB)

In een half jaar bevoegd met de educatieve module

Als je al een universitaire bachelor of master in een schoolvak hebt afgerond, kun je de educatieve module te volgen. Dat is een traject van een half jaar studie in voltijd (of een jaar in deeltijd). Na dit traject ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid voor de onderbouw van havo en vwo en voor vmbo-tl.

Voor de kosten van een educatieve module kun je subsidie aanvragen bij DUO.

Traject voor zij-instromers

Het zij-instroomtraject is bedoeld voor:

  • mensen die een baan hebben gevonden in het voortgezet onderwijs, maar nog niet bevoegd zijn voor het juiste vak;
  • mensen die al een lesbevoegdheid hebben, maar die bijvoorbeeld een bevoegdheid in een ander vak willen halen of een hogere bevoegdheid of willen overstappen van het po naar het vo.
  • Je mag alleen deelnemen aan een zij-instroomtraject als je voldoet aan de volgende criteria:
  • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding.

of:

  • Als je de afgelopen twee jaar wel stond ingeschreven bij een lerarenopleiding heb je een diploma behaald voor deze opleiding.

Voor een school kan het aantrekkelijk zijn je als zij-instromer in dienst te nemen. De school kan dan namelijk een subsidie krijgen voor de kosten van je studie en begeleiding. Meer informatie over de zij-instroomregeling en de subsidie vind je op de website van DUO.

Je hebt een mbo-diploma
  • Met een mbo-diploma en hbo werk- en denkniveau kun je doorstromen naar een lerarenopleiding voor een van de beroepsgerichte vakken op het vmbo. Je kunt ervoor kiezen die opleiding in deeltijd te volgen en daarnaast al te gaan werken.
  • Afhankelijk van je studierichting kun je soms ook direct aan de slag in een ondersteunende functie in het voortgezet onderwijs. Denk aan een functie als onderwijsassistent, instructeur  of onderwijsondersteuner.
Je hebt een havo/vwo-diploma

Al wel een paar jaar werkervaring, maar nog geen lesbevoegdheid? Je start dan eerst met de lerarenopleiding. Soms kun je vrijstellingen krijgen voor delen van de opleiding omdat je al veel kennis en ervaring in je werk hebt opgedaan.

Je hebt geen diploma
  • Als je geen diploma hebt, kijkt de school waar je solliciteert vooral naar je specialisatie, werkervaring, vakkennis, geschiktheid en ervaring in het werken met groepen jongeren.
  • Soms moet je eerst (een deel van) de lerarenopleiding afronden voor je als leraar aan de slag kunt.